VOLCÀ D’HISTÒRIES A LA CREMA DE CEL·LULOIDE


Benvolguts,

Com que les ratetes cinèfiles ens hem de guanyar la vida a base d’escombrar escaletes us he tingut una mica abandonats per causes laborals però tots aquests dies el meu cervellet ha estat deconstruint el darrer plat servit per Almodóvar.  Tot i que la pel·lícula porta el colpidor  títol de Los abrazos rotos, jo l’hauria batejat culinàriament, com a mi m’agrada fer-ho, com “Volcà d’històries a la crema de cel·luloide per servir rigorosament a les fosques entre comensals profundament enamorats dels cinema” però com que sóc conscient que el títol és un mica massa llarg ja m’està bé el que li ha posat el xef Almodóvar. 

Los abrazos rotos són a Almodóvar  el mateix que Fellini  8 1/2  al seu autor; una mena de testament fílmic,  on en el lloc de The End hauria de dir: “I dit tot això, senyors i senyores,  no sé si podré dir mai més res de nou…”

Almodóvar és, sens dubte,  el millor narrador  d’històries del cinema espanyol i part de l’estranger. La seva necessitat desesperada de contar  històries necessita del cinema per poder fluir com un riu cabalós sense preses, dics, assuts o qualsevol altre tipus d’aturadors  i Los abrazos rotos no és cap altra cosa que un gran embassament on Almodóvar hi ha abocat totes les històries que anava coent des de la darrera pel·lícula. 

Hi ha històries que podrien, ben bé, ser la propera pel·lícula del director,  com la dels vampirs que dominen el negoci de la nit i les cremes solars. De fet estic segura que voldria fer aquesta cinta però possiblement no la farà si no és amb pseudònim perquè es deu a la seva trajectòria. Hi ha històries sobre el cinema i els escriptors com la d’Arthur Miller i els seu fill amagat. Cinema i més cinema perquè com diu Aute “… la vida es sólo cine i los sueños, sueños son…” Almodóvar construeix un immens homenatge a Belle de Jour de Buñuel, Viatjo a Itàlia de Rossellini, Encadenados de Hitchcock i  Blowup  d’Antonioni i Ascensor al Cadalso de Louis Malle sense despentinar-se, com si esmorzés dinés i sopés amb tots i cadascun d’ells  cada dia. Però encara va més enllà perquè el que millor fa és aconseguir que totes les pel·lícules dialoguin entre elles en una mena de cantata polifònica que ens acaba elevant al setè cel cinèfil.

I, per rematar-ho,  du a terme  la seva pròpia deconstrucció de Mujeres al borde de un ataque de nervios camuflada sota el seu “alterfilm”  Mujeres i maletas però també ret un homenatge a les seves actrius, la qual cosa li permet disseccionar el seu propi cinema. Algú en dóna més…? Molt pocs poden fer el que ell fa i li hem de reconèixer.

I així fou com una rateta no gaire avesada al formatge manxec va tornar a assaborir  amb delit un deliciós plat d’històries cuinades amb amor.

Malgrat tot, aquests dies, no deixeu de banda que aprofitant l’abstinència podeu assaborir deliciosos  bunyols de Setmana Santa i les mil i una especialitats de bacallà que ens cuinaran les nostres àvies.

Bon profit!

Anuncis

One thought on “VOLCÀ D’HISTÒRIES A LA CREMA DE CEL·LULOIDE

  1. Frede ha dit:

    Hola Esther!

    Quina decepció de pel·lícula! No em va agradar gens! Vaig trobar que el guió era més aviat d’un aprenent que no d’un director experimentat, madur i triomfador com se suposa que és Almodóvar. O s’espabila o s’està convertint en una mala paròdia de si mateix, cada cop més previsible, aborrida, innecessària i disposada a viure de glòries passades que no estan tenint la continuitat esperada.

    A mi em va sonar a: he de fer una pel·lícula pels motius que sigui, agafo una mica d’aquí, una mica d’allà, reciclo vestuari i format, truco a aquesta actriu, truco a aquest actor i vinga, a fer una pel·li nova que sóc Almodóvar, la Penélope està a la cresta de l’onada i amb això n’hi ha prou. I no, no n’hi ha prou!

    Directament, la pròxima de l’Almodóvar me la baixaré d’internet perquè ja en porto tres o quatre al cinema i -exceptuant el parèntesi de Volver- cada cop pitjor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s