LLUNES SENSE MEL


[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/0Q5qucgIaew" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

 

Benvolguts devoradors d’ombres,

 

Aquesta setmana celebrem  un dinar de casament perquè s’acaba la temporada de la 8 i Mig,  però no sempre els casaments volen dir  final feliç.  Melinda i Nik dei­xen Albània per anar en vaixell a Ità­lia i poder viure allí el seu amor pro­hibit. Vera i Marko marxen de Sèrbia per anar a Àustria, on ell podrà des­en­volupar la seva carrera de violon­cel·lista a l’Orquestra Filharmònica de Viena. Veuran com els seus somnis es compliquen quan pretenen travessar unes línies arbitràries  anomenades fronteres.

 

Durant molts anys Emir Kusturica (Underground, 1995) va ser, gairebé, l’únic director de l’antiga Iugoslàvia, conegut  més enllà de l’Europa de l’Est i juntament amb les seves pel·lícules va introduir la música dels Balcans de Goran Bregovich. Posteriorment,  Danis Tanovic i la seva En terra de ningú (No man’s Land, 2001), ens oferia la visió del conflicte balcànic des del cantó bosnià i concretament,  des d’una trinxera, descrivia una situació del tot surrealista de la qual ningú en podia sortir airós. Ara, Goran Paskaljevic construeix el relat perfecte,  amb un visió molt naturalista i el recurs del muntatge paral·lel,  de dos casaments que,  segur que ens recordaran els de Kusturica però que, més enllà de la referència etnogràfica,   serveixen per escriure la història d’una impossible Europa sense fronteres que s’ha pretès construir en els darrers anys i que cau, com un gegant amb peus de fang,  a conseqüència de les batzegades del  terratrèmol econòmic.

 

Paskaljevic construeix un retrat molt crític de la situació d’Europa que ens arriba profundament perquè compta amb un seguit d’actors capaços de transmetre’ns unes històries molt humanes i rabiosament actuals. Certament,  una pel·lícula que cal veure i meditar,  si més no, fins al mes de setembre; quan  la Sala 8 i Mig tornarà a obrir les portes a la versió original amb noves propostes de bon cinema.

 

Bon profit, bones vacances i bon cinema que no ens falti!

 

RATATOUILLE

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s