VINCERE, o no…?


La proposta que presenta la Sala 8 i Mig,  aquesta segona setmana de setembre, està signada per un dels màxims exponents de la vella guàrdia de cinema italià, que encara està en actiu i  produint un cinema militant.

Marco Bellocchio ens presenta una pàgina obscura i censurada de la biografia oficial  de Mussolini. Ida Dalser va ser la dona que ho va donar  tot per ajudar un líder incipient que arrossegava les masses  amb la seva personalitat. Es van conèixer a Il Popolo d’Itàlia; un diari fundat pel mateix Mussolini, dins el nucli dur del Partit Feixista. Es van enamorar apassionadament i, finalment, es van  separar a causa de la I Guerra Mundial fins que, a l’hora de la retrobada, ell la va ignorar perquè  ja tenia  una altra dona i una carrera prometedora com a líder polític.  Llavors calia  esborrar l’Ida i el seu fill  de la història oficial.

En una entrevista a Cahiers de Cinema, el director explicava que el seu objectiu era narrar una part de la història d’Itàlia i també com es gesten les ideologies totalitàries. El gran valor de Bellocchio és que sap com utilitzar els recursos més adients per superar el biopic i construir una gran òpera a la italiana amb l’ajut dels mestres  Verdi i Puccini,  alhora que assumeix un gran risc i crea un melodrama futurista en el qual utilitza les eines d’expressió pròpies d’aquest moviment d’avantguarda, creat a Itàlia en el mateix context sociopolític de l’època,  amb l’objectiu d’explicar la gènesi del feixisme italià i amb la intenció explícita de generar polèmica entre la classe política italiana actual. Ni Gianfranco Finni, ni els comunistes italians han acceptat el repte, però estem segurs que sí que ho faran els espectadors de la 8 i Mig.

Un bon plat de pasta italiana és el que més ens convé a l’hora d’encarar un nou curs i com el que ens ha preparat el veterà Marco Bellocchio, us ho asseguro, no en trobareu.

Bon profit,

RATATOUILLE

Anuncis

6 thoughts on “VINCERE, o no…?

 1. xavier suñé ha dit:

  Enhorabona, Esther, per aquest nou camí (blog) que has iniciat tu soleta 😉
  Molt acurat, estèticament. Del contingut… sobren les paraules, ja sabem que sempre són les d’una gran professional.

 2. Fina Masip ha dit:

  Molt Be i complert

 3. Dolors ha dit:

  M’agrada molt, té una estètica relaxant i una primera imatge que anima a arribar lluny. Felicitats!

  La peli “air doll” ens va agradar molt. Entre les tres vam fer un forumpicar= forum picture car prou entretingut.

  Gràcies per tot.

 4. Marcel Banús ha dit:

  Dolors, permet-me que et reculli la idea. Esther: ¿podríeu preparar, ni que fos un sol cop a la setmana, una sessió de la Sala 8 i Mig en què al final fos possible debatre una mica sobre el film projectat? Per exemple podria ser la darrera sessió del divendres, o del dissabte, o la que més o menys creguéssiu que podria tenir més participació. Bé ja saps allò de que qui no té feina el gat pentina; per tant, si ha de ser massa feina o no ha de tenir cap mena d’èxit, res.

 5. Nani Blasco ha dit:

  Hola Esther,
  M’agrada molt el decorat del teu nou “menjador”, on ens posem les botes els fidels al Ratatouille.
  Ahir vaig anar a veure Vincere.
  Motes gràcies per tot el que fas!!!

  Nani

 6. elisa serra ha dit:

  rateta, crec que aquesta vesant teva,és molt bona,penso que fas mot per la cultura del segle 21 ,a la nostra estimada ,malgrat “estreta” ciutat de tarragona; per la meva trajectoria personal i pública,actualment amb costa vincular-me a cap “club”,malgrat avui ho he fet en el teu bloc

  ptns,

  elisa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s