UNA DE DOFINS


THE COVE

Director: Louie Psihoyos

País: Estats Units

Any: 2009

Durada: 92 min

Gènere: Documental

Idioma: Anglès i japonès

The Cove narra la investigació lidera­da per Richard O’Barry, famós ensi­nistrador de dofins, sobre la matança de 23.000 individus d’aquests mamí­fers aquàtics a la cala de Taijii (Ja­pó). Es tracta d’un documental dirigit per un antic fotògraf de la Nacional Geographic i enregistrat secretament amb micròfons d’alta definició i cà­meres camuflades a les roques. La crítica l’ha qualificat com una barreja de Flipper (1996) i El cas Bourne (2002). I, de fet, el resultat final és, realment, una mena de trhiller d’acció que, sovint, ens farà oblidar que no som davant d’una ficció, com en el cas de Man on Wire (2008), on la realitat supera la ficció i, fins i tot, va molt més enllà.

En els darrers anys, el gènere documental ha estat capaç de reinventar-se i mudar en diverses formes que apleguen des de la suposada descripció objectiva d’uns fets fins al docudrama. A més fa explícit el pes del guió i de la mirada del director, però, d’alguna manera, el que ha posat sobre la taula, en aquest període, és que la veritat objectiva no existeix i que, sempre que es filma i, sobretot, es munten imatges, es transforma la realitat.

Al nostre país hi tenim diversos exemples paradigmàtics del poder ficcional del documental, com ara Joaquim Jordà —que ho sabia i no se’n va estar, de fer-ho evident, en els seus treballs (Mones com la Becky, 1999)—, seguit per José Luís Guerín (En construcción, 2001) o per Mercedes Álvarez (El cielo gira, 2005), que han creat escola entre els documentalistes més joves. The Cove, que es presenta aquesta setmana, n’és un cas extrem i ens atraparà amb el seu ritme trepidant i impropi del que sempre hem pensat que era un documental. Possiblement, per aquest motiu, la pel·lícula va ser reconeguda amb l’Oscar al Millor Documental i amb el Gran Premi del Públic a Sundance el 2009. En definitiva, una cita que no ens podem perdre.


Anuncis

One thought on “UNA DE DOFINS

  1. Marcel Banús ha dit:

    Impressionant. Terrible. Alguns humans no tenen perdó de Déu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s