LA FILLE DU RER


LA FILLE DU RER
(La chica del tren)
Director: André Téchiné
País: França
Any: 2009
Durada: 105 min
Gènere: Drama
Idioma: Francès

L’estiu del 2004, una noia de la peri¬fèria de París va anunciar que un grup de joves antisemites l’havien atacada al tren i li havien pintat creus gammades al ventre i a la cara. Poc després va desmentir-ho tot i va revelar els motius reals de l’engany. Mentrestant, els mitjans de comuni¬cació van obrir el debat sobre les restes d’antisemitisme instal·lades en el moll de l’os de la societat francesa.

André Téchiné pren aquest fet com a excu¬sa per fer un retrat coral de les parts en conflicte: la noia agredida i un advocat jueu. Però no fa una pel·lícu¬la política ni moralista perquè el que persegueix és explorar el seu personatge i, per aquest motiu, segueix de prop Jeanne en un viatge a través dels enigmes impenetrables de la joventut. Un viatge a la recerca de la construcció de la identitat en què planteja els gran temes de l’amour fu i el drama familiar des del punt de vista del cinema negre.

Sigui com sigui, però, Téchiné és dels autors que saben mostrar la poètica del gest i de l’atzar, fins i tot en una història tan dura com aquesta. Aposta per una posada en escena que se sosté en la sensualitat de la jove Jane que, com l’Álex de Paranoid Park (2007) de Gus Van Sant, patina i patina, possiblement, sobre la pròpia deriva encara que el món s’enfonsi al seu voltant.

I si amb aquests motius no en tenim prou per a apropar-nos a la Sala 8 i Mig a veure l’estrena d’aquesta setmana, cal afegir-hi que aquesta és l’oportunitat de veure un duel entre dues actrius franceses de primera línia, com és ara Catherine Deneuve i la jove Émile Duquenne. Ambdues —en unes actuacions absolutament genials— plantegen el relleu generacional, tant en la ficció com en la realitat.

Anuncis

4 thoughts on “LA FILLE DU RER

 1. Xavier Vidal ha dit:

  Em crida molt l’atenció. El cinema francés ’em mola’, i si està la Deneuve… més! Veurem, encara que em costa imaginar a Téchiné en una trama que no sigui política.

  Acabo de veure Comme une image (Como una imagen), de Agnes Jaoui (2004), una de les meves directores preferides. Te la recomano. Vaja, que aquesta setmana tocarà ració triple de cinema francès, això si no em deixo convéncer per una amiga per veure Torrente.

  Feliç cap de setmana. Saluts des d’Amposta!

 2. Ratatouille ha dit:

  Xavi,
  Totalment d’acord. La Deneuve és una tigressa s’hi posi com s’hi posi. Menja pantalla, menja metratge i gairebé es menja la jove Duquenne.
  Envelleix amb una dignitat incomparable i a més sempre troba uns papers de mare que, si jo fos actriu, ja els voldria per a mi. Mares fermes, dures, irreductibles, brutals que fins i tot són capaces de menajar-se els seus fills. I si no mira El conte de Nadal de Desplechin.
  Sempre serà Belle du jour, res la trencara ni la destruirà.

 3. Xavier Vidal ha dit:

  A la pàgina del Servicaixa diu que SUBMARINO només es projecta de dilluns a dijous. És cert? Quina llàstima! Ès la joia de març al 8 i mig!!!!

  Una altra per apuntar a la llista: La mitad de Oscar.

  Saluts!

  • Ratatouille ha dit:

   SI XAVI, S AIX. RESULTA QUE LA LLEI DEL MERCAT S’IMPOSA I TORRENTE ARRASA I PER TANT,. DES DE DALT DIUEN QUE ELS CALEN MS SALES PER PASSAR-LA. I QUI HA REBUT…? EVIDENTMENT LA POBRETA 8 I MIG.

   VES APUNTANT QUE EL DIA 1 D’ABRIL ESTS CONVIDAT A LA FESTA D’ANIVERSARI DE LA 8 I MIG. HI HAUR DEBAT, PICA PICA I PELLI QUE PROCURAREM QUE SIGUIN TOTS ELS DIES DEL MN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s