LA VULGARITAT ENFONSA EL BON CINEMA


Benvolguts,

Aquesta setmana la llei del mercat i el Torrent de vulgaritat “mesetaria” ens prenen la Sala 8 i Mig el cap de setmana i una joia com Submarino només es projectarà de dilluns a dijous.

La nostra resposta ha d’ésser la resistència activa. Omplir l’illa de bon cinema que és la 8 i Mig la resta de la setmana i fer que Submarino arrasi la taquilla.

SUBMARINO

Director: Thomas Vinterberg
País: Dinamarca, Suècia
Any: 2010
Durada: 105 min
Gènere: Drama
Idioma: Danès

Thomas Vinterberg va ser fundador, amb Lars von Trier i d’altres joves cineastes danesos, del moviment Dogma 95 que cercava una nova aposta formal a l’hora de fer cinema. Els definia un estil minimalista que pretenia reduir a la mínima expressió la producció i centrava les seves històries en un “ara” i un “aquí” del qual no podia fugir la trama.

En aquesta ocasió, —quan ja han passat molts anys de la fundació de Dogma 95— Vinterberg vira cap a un registre molt diferent que l’allunya de la fundacional Celebració (1998). Transforma tot allò que era contenció en un joc de flash backs amb l’objectiu de trencar la linealitat d’una història servida en quatre capítols.

Submarino és un drama familiar basat en la novel·la homònima de Jonas T. Bengtsson. Narra la història de dos nens que han de tenir cura del seu germà petit perquè la mare és alcohòlica i la seva infància transcorre entre la marginació i la necessitat de seguir endavant malgrat la duresa del dia a dia. Però d’adults, la vida tampoc no els tractarà gaire bé i, a més, els obligarà a passar comptes amb el seu passat.

Aquest Submarino ens permetrà baixar a les profunditats d’una història dura, on la solitud, les drogues i l’alcohol són els companys dels protagonistes. Uns protagonistes encarnats per Jakob Cedergen i Peter Plaugborg que broden els seus papers: sobretot el primer —en el paper de Nick— que, amb el seu físic rude i el seu domini de la contenció i el drama, dóna una llum especial a un ésser profundament maltractat que, malgrat tot, encara espera una porta oberta a la redempció.

Amb una certa tristor, però també amb l’esperança que el bon cinema vagi guanyant terreny sobre la gasòfia i la grolleria, us desitjo que gaudiu de l’estrena d’aquesta joia danesa.

RATATOUILLE

Anuncis

One thought on “LA VULGARITAT ENFONSA EL BON CINEMA

  1. Xavier Vidal ha dit:

    Estic una mica preocupat. La setmana que vé arriba Mademoiselle Chambon, El último verano i Potiche, les tres franceses i amb molt bona pinta. Torrente també les deixarà sense almenys una copia per a Tarragona? Hi ha possibilitat de saber abans del divendres si les projectaran? Si Submarino ha estat ‘enfonsat’, com diu el teu titular… Saluts, resignació i resistència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s