UUUUDOOOOLLLLL


 

HOWL

Direcció i guió: Rob Epstein i Jeffrey Friedman.

País: USA.

Any: 2010.

Durada: 90 min.

Gènere: Biopic, drama.

Howl és un homenatge de Rob Epstein i Jeffrey Friedman —els directors— i Gus van Sant —en aquest cas com a productor— a la figura transgressora que fou el poeta Allen Ginsberg. I no ens ha d’estranyar pas, perquè tot tres són coneguts representants del cinema queer nord-americà.

La pel·lícula arranca amb el judici, de caire moralista i conservador, que va haver d’afrontar Lawrence Ferlinghetti —editor de Ginsberg— després de publicar de  Howl and Other Poems (1956). D’aquells poemes, “Howl”,   es va convertir ràpidament en un crit de protesta  de tota una generació:la Beat Generation, encapçalada per noms tan reconeguts com Jack Kerouac o Neal Cassady.

Els defensors més rancis del mode de vida nord-americà consideraven el poema obscè i declaradament homosexual. Però realment —i  en paraules del mateix Ginsberg-  no era res més que la forma de declarar el seu amor per Peter Orlovsky, amb qui va formalitzar una relació de parella, fins a la fi dels seus dies.

Però la proposta d’Epstein i Friedman no és el típic biopic que segueix una línia argumental cronològica o que narra els records d’una vida  a partir d’un flashback,  sinó que és una barreja d’estils, punts de vista i fins i tot gèneres. Podem veure Ginsberg —James Franco—  recitant de forma vehement entre un grup d’intel·lectuals de l’època, o seguir una entrevista al jove poeta.  Fins i tot, en certs moments, els directors recorren a l’animació.

 Tots aquests recursos estan al servei d’un producte que vol evocar el sentiment d’una època que  potser s’ha mitificat excessivament  —com passa sovint  als Estats Units— i que, a la fi,  acaba convertida en objecte de consum  i, fins i tot, de reclam turístic.

 Però, l’important , allò que ens queda de debò, és l’obra d’un home  que detestava la política, que el veritable camí de la salvació era transformar l’ànima dels individus i que va ser capaç de deixar-nos uns versos incòmodes que encara ens acompanyen: “Vaig veure les millors ments de la meva generació destruïdes per la bogeria, famolenques, histèriques, despullades, arrossegant-se pels carrers dels negres, a punta de dia, cercant una colèrica punxada…”

Amb la revetlla de Sant Joan us fem l’última proposta de la temporada de la Sala 8 i  Mig. I amb el comiat, el desig de retrobar-nos els mes de setembre amb noves propostes i noves complicitats.

US DESITJO UN BON ESTIU.

RATATOUILLE

 

ELS WEBS

http://howlthemovie.com/

http://www.imdb.es/title/tt1049402/combined

http://homenajeaallenginsberg.blogspot.com/

ELS FESTIVALS

Sundance Film Festival, 2010

Berlin Internacional, 2010

FRAMELINE San FranciscoInternational LGBT Film Festival, 2010

Seattle International Film Festival, 2010

Karlovy Vary Film Festival, 2010

LES LECTURES

William S. Burroughs (1959) El Almuerzo

Jack Kerouac (1958). Dharma Bums (Los vagabundos del dharma)

LES LECTURES

William S. Burroughs (1959) El Almuerzo

Jack Kerouac (1958). Dharma Bums (Los vagabundos del dharma)

ALTRES PEL·LÍCULES RECOMANADES

 (Drugstore Cowboy, 1989), de Gus Van Sant

 Mi Idaho privado (My own private Idaho, 1991) de Gus van Sant

 I’m Not There, 2007 de Todd Haynes

 

Anuncis

2 thoughts on “UUUUDOOOOLLLLL

  1. Xavier Vidal ha dit:

    Uff… em sembla una pel·lícula bastant original però que sobrecarga. És com una barreja entre Milk i El muro de Pink Floyd. Tampoc m’agrada James Franco, que ho fa molt bé però que em cau malament i no sé per què (ja arrufava el nas inclús abans de que presentés els Oscar fumat). Tot i així, és d’aquelles pelis ‘diferents’ a les que val la pena apropar-se. Ni que sigui per veure uns minuts a John Hamm (Donald Draper per sempre) o l’actriu Mary-Louise Parker (de la serie Weeds, i genial a Tomates verdes fritos).

    Et deixo la ressenya que vaig fer en el seu moment: http://cachecine.blogspot.com/2011/03/truman-james-franco-capote-howl.html

    Saluts!

    P.D.: Es va omplir la 8 i mig amb Inside Job? Tan de bo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s