CATALUNYA ÜBER ALLES! UNA SETMANA MÉS


Benvolguts,

Aquest any no pararem d’introduir novetats a la 8 i Mig i la a primera novetat és que la nostra sala no és un lloc físic sinó una manera d’entendre el cinema: UN NOU CONCEPTE DE CINEMA. Per tant, no sempre projectarem a la sala 8 d’Ocines. Tot dependrà de si la pel·lícula és en format 35 mm o en versió digital i, si  a més,  la vostra resposta és bona i veniu al cinema intentarem mantenir les pel·lícules més d’una setmana.

Aquest divendres, per tant, tindrem una setmana més Catalunya über alles!  a la sala 12 i a la Sala 8  i Mig l’estrena de Nader i  Simin. Així doncs,  si encara no heu vist la pel·lícula de Ramon Térmens no espereu més.

 

FITXA TÈCNICA

Pel·lícula: Catalunya über alles!

Direcció: Ramon Térmens.

Guió: Ramon Tñermens i Daniel Faral­do.

Fotografia: Oriol Bosch Vázquez (color).

Direcció artística: Albert Arribas Forcada.

Muntatge: Víctor H. Torner.

Música: Glissando.

Vestuari: Marta Alsina i Aitziber Sanz.

Producció: Ramon Térmens i Víctor H. Torner.

Lloc i any: Catalunya, 2010.

Durada: 100 minuts.

Gènere: Drama.

Idiomes: Català, espanyol i altres llengües.

Intèrprets: Joel Joan, Jordi Dauder

Catalunya per damunt de tot! és el crit de guerra del partit ultracon­serva­dor i xenòfob que lidera Jordi Dau­der en un dels seus últims papers per al cinema. Dauder interpreta un polític salvapàtries molt proper a al­guns posicionaments vistos en les últimes eleccions catalanes.

Catalunya über alles! és també el segon llargmetratge —en format de tríptic— del jove director gironí Ra­mon Térmens i l’oportunitat de conèixer un nou valor del cinema català reconegut a Donostia Zinemaldia 2011 amb el Premi Ciutat de Sant Sebastià Film Comission per una obra que, a partir de l’espai proper a la ciutat, par­la d’una realitat que ens ocupa i preo­cupa com és ara la immigració.

Però, malgrat tot el que es pugui pensar a priori, Tèrmens va més enllà del fet de la immigració i eleva el seu discurs al tema de l’alteritat, de la di­ferència, de l’aïllament i d’allò que xo­ca amb les nostres convencions. I és per això que construeix un tríptic amb tres històries de signe diferent, però que conflueixen en aquests llocs co­muns per a la reflexió.

La primera de les històries se cen­tra en un home que torna a casa després de complir condemna per violació. És una història marcada pel si­lenci i la incomunicació. Una història sense esperança, un atzucac al final del camí.

La segona proposta —entre la ironia, el kitsch i la denúncia— aborda directament el tema de com subsistir en un país d’acollida que no ofereix sortides, i com, malgrat tot, els su­per­vivents aprenen aviat a fer-ho quan es tracta de resistir.

L’última de les històries aborda el tema de l’aleatorietat de la llei quan aquesta es veu influïda pels mitjans de comunicació i per un estat d’opinió molt concret que s’expressa d’aquesta manera: Cata­lunya l’ocupen una colla de delinqüents que provenen de la immigració de l’est d’Europa.

Històries creuades que conflueixen per tal de posar sobre la taula fets i no pas opinions. Uns fets que permeten a l’espectador trobar les seves pròpies preguntes sobre el tema que es presenta, perquè, les respostes, sens dubte, poden ser moltes i variades.

Per veure

Un franco 14 pesetas  Carlos Iglesias

 Le silencie de Lorna (2008) Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne

 Per llegir

Els altres catalans  Francesc Candel

Edicions 62. Edició no censurada amb pròleg de Najat El Hachmi

 Els altres catalans vint anys després  Francesc Candel  Edicions 62 

El sopar  Herman  Koch  Editorial Amsterdam

Anuncis

One thought on “CATALUNYA ÜBER ALLES! UNA SETMANA MÉS

  1. Marcel Banús ha dit:

    Un film que tots els catalans hauríem de veure i debatre. Moltes gràcies per tot, Esther.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s